Det är väl knappast någon hemlighet att inloggningsuppgifter har läckts från ett antal stora sajter de senaste åren. Detta har fört till att användarnamn och lösenord för många miljoner användare finss att läsa i klartext om man bara vet var man ska leta. Sajter och internettjänster som har läckt information är bland andra LinkedIn, Yahoo, Dropbox, Nexus Mods, Tumblr och last.fm. Detta är dock bara ett axplock av alla kända läckor. Desutom kan det finnas många andra som inte har avslöjats (ännu). Se den skrämmande listan på ‘;–have i been pwned?.
‘;–have i been pwned? i svensk tappning
Tidigare har den engelskspråkiga sajten ‘;–have i been pwned? funnits där man har haft möjlighet att kolla sin e-postadress.
Nu har SVT dock lanserat en liknande tjänst som riktar sig till svenskar. Tjänsten heter Har vi ditt Lösenord?, även där kan du skriva in din e-postadress och få besked om den finns i någon av de kända läckorna.
Säkra och unika lösenord överallt
Bästa sättet att säkra sig ifall någon av de tjänsterna man nyttjar drabbas är att ha lösenord som är båda unika och säkra överallt. Se gärna till att lösenorden är över åtta tecken långa och innehåller båda gemener, versaler, specialtecken och siffror. Undvik också gärna ord från ordboken i lösenordet.
Hur skapar man säkra lösenord?
Ett sätt att generera unika lösenord är att ta en (lång) mening och skapa ett lösenord därifrån, då har du samtidigt en mnemoteknik för att komma ihåg lösenordet i framtiden. Meningen “två föräldrar, med fyra oförskämda barn, gick på bussen i Nynäshämn för att resa till Stockholm” kan då bli lösenordet 2f,m4ob,gpbiNf@rtS.
Lösenordshanterare
Ett annat alternativ är en lösenordshanterare i form av en app eller en tjänst. Ett exempel är LastPass. Den genererar slumpmässiga säkra lösenord och sparar dem krypterade i en databas som bara du har tillgång till. Nackdelen här är dock att du måste komma ihåg lösenordet för själva LastPass och alltid måste ha telefonen med dig eller tillgång till sajten för att komma åt dina säkrade lösenord.
Källa: PC för alla – SVT:s nya databas visar om ditt lösenord är i fara